Z obeležitvijo Slovenskega dneva brez zavržene hrane, ki letos pod okriljem Lidla Slovenija, programa Ekošole ter ostalih partnerjev poteka drugič, smo na Osnovni šoli Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki pokazali, da se resno zavedamo problema zavržene hrane.

Marsikdo se sploh ne zaveda, kakšne vse so lahko posledice, ko v smeti vrže še užitno živilo. Zavržena hrana namreč izjemno negativno vpliva na naše okolje.

V okviru te pobude smo v petek, 22. aprila, na šoli izvajali:

  • pogovore z učenci o problematiki zavržene hrane za ter iskanju primernih rešitev (predvsem recikliranje hrane),
  • podpisovanje Zaveze ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane,
  • priprava oglasne deske v jedilnici na temo Zmanjšajmo količino zavržene hrane,
  • merjenje količine zavržene hrane v tednu, ko se še posebej posvečamo tej temi.

V Sloveniji vsako leto v smeteh pristane 140.000 ton hrane, za več kot pol zavržene hrane pa so odgovorna gospodinjstva.

Spoštovani starši in vsi ostali člani naše lokalne skupnosti!

Pozivamo vas, da skupaj z nami podprete Slovenski dan brez zavržene hrane in postanite zgled drugim, predvsem pa našim otrokom, na katerih stoji svet in naša prihodnost.